top of page

Vilken ordning ska man städa?


Gummihandskar för städning i hemmet

Städning kan kännas som en överväldigande uppgift, särskilt när man har ett helt hem att ta hand om. Var ska man börja? Vilken ordning ska man städa i för bästa resultat och för att det ska gå så snabbt som möjligt? Många av oss har ställt dessa frågor någon gång, och svaret är enkelt: städa alltid uppifrån och ner. Låt oss dyka djupare in i varför denna ordning är effektiv och hur man kan göra städningen mer systematisk och mindre tidskrävande.


Uppifrån och ner - varför?


Damm och smuts faller nedåt på grund av gravitationen. När du städar högre ytor, som hyllor, skåp eller lampor, kan det ofta hända att damm och smuts faller ner på ytor nedanför. Om du redan har städat de lägre ytorna kommer du att behöva göra om jobbet. Därför är det mest effektivt att börja uppifrån och arbeta sig neråt.


Börja med hygienutrymmen


När det kommer till vart i bostaden man ska börja städa, så är det smartast att först fokusera på de hygienutrymmen som oftast blir smutsigast och kräver mest kärlek: köket och badrummet/toaletten.


Köket: Börja med att rengöra skåp och hyllor uppifrån och ner. Torka sedan av bänkskivor, spis, mikrovågsugn och andra apparater. Töm eventuella papperskorgar och torka av den utvändigt. Slutligen, ta hand om golvet.


Badrum/toalett: Börja med spegeln och eventuella hyllor eller skåp. Rengör sedan handfatet, duschen/badkaret och toaletten. Kom ihåg att torka av dörren, dörrhandtaget och andra beröringsytor. Avsluta med att moppa golvet.


Städning av andra rum


För vardagsrum, sovrum och andra utrymmen, börja med att damma av hyllor, lampor och andra höga ytor. Torka av alla möbler, inklusive under dem, och avsluta med att dammsuga eller moppa golvet.


Fönster och speglar


Det är bäst att rengöra fönster och större speglar efter att du har dammat av andra ytor, eftersom dammet kan spridas och fastna på glasytorna.


Avslutningsvis


Med en uppifrån-och-ner strategi kan städningen bli en mer systematisk och mindre tidskrävande upplevelse. Du kommer att upptäcka att genom att följa denna ordning kommer ditt hem inte bara att bli renare, men processen blir också mer effektiv. Och kom ihåg: en god städrutin börjar med god planering!

Comments


bottom of page