top of page

Vem betalar städning av dödsbo?

Uppdaterat: 25 apr.

Det korta svaret är att det är dödsboets ansvarat att se till att bostaden städas. Således är det stor sannolikhet att just du som läser detta är den som är ansvarig för att bostaden städas.


Vad händer om inte dödsboet städas?

Precis som vid en vanlig hyresgäst så kan hyresvärden kräva dödsboet på skadestånd för utebliven städning, men finns det inga pengar i dödsboet får hyresvärden inte ut några och betalningsansvaret kan du aldrig ärva personligen.


Vad kostar städning av ett dödsbo?

Vid städning av ett dödsbo är det oftast flyttstädning som behöver göras för att få bostaden ren och trivsam för nästa gäst som flyttar in. Dock skiljer "vanlig" flyttstädning och flyttstädning av dödsbo oftast i pris och detta beror på RUT-avdraget.


Som privatperson har du rätt till RUT-avdrag på hushållsnära tjänster. Då får du en skattereduktion på 50% av beloppet som fakturerats dig för i det här fallet flyttstädning. Är det däremot städning av ett dödsbo, som dödsboet ska betala, är inte RUT-avdrag tillämpbart vilket gör att dödsboet faktureras den totala summan som städfirman fakturerat.Comments


bottom of page