top of page

Hur ofta ska man städa hemmet?

Att hålla hemmet rent och organiserat kan kännas som en oändlig uppgift, men med rätt strategi är det faktiskt ganska enkelt. Svaret på frågan "hur ofta ska man städa hemmet?" är att man bör städa lite i princip varje. Genom att plocka bort saker och torka upp fläckar direkt, minskar man mängden arbete som behövs längre fram. Här är en guide för hur du kan hålla ditt hem rent genom att städa lite varje dag, samt tips för när det behövs en storstädning och vad du kan göra om tiden inte räcker till.


Städning utav kök

Dagliga uppgifter


Plocka bort saker

Ta några minuter varje dag för att plocka bort saker som ligger framme. Lägg tillbaka saker på deras rätta plats och undvik att låta saker samlas på hög. Detta hjälper till att hålla hemmet organiserat och minskar risken för att städningen blir för mycket när det väl är dags.


Torka av ytor

Torka av ytor i köket och badrummet varje dag. Efter att ha lagat mat, torka av spisen och bänkskivorna. I badrummet, torka av handfatet och eventuella fläckar på spegeln eller andra ytor. Genom att göra detta dagligen, förhindrar du att smuts och bakterier byggs upp.


Ta hand om disk och tvätt

Diska direkt efter måltider och sätt in ren disk i skåpen. Ta även hand om tvätten regelbundet genom att tvätta små mängder kläder oftare istället för att vänta tills tvättkorgen är överfull. Detta håller köket och tvättstugan organiserade och rena.


Sopa eller dammsug golvet

Sopa eller dammsug de mest använda områdena i hemmet, som kök och vardagsrum, gärna varannan dag. Detta förhindrar att smuts och damm sprids till andra delar av huset.


Veckovisa uppgifter


Dammtorka och torka golv

En gång i veckan, dammtorka möbler och andra ytor som kan samla damm. Moppa också golven för att hålla dem rena och fräscha.


Rengör badkar och dusch

Rengör badkar och dusch en gång i veckan för att förhindra mögel och kalkavlagringar. Använd lämpliga rengöringsmedel för att hålla dessa ytor hygieniska. Ofta använder man sura medel i badrum då de löser upp kalk på ett bra sätt.


Byt sängkläder

Byt sängkläder en gång i veckan för att hålla sängen ren och fräsch. Detta hjälper också till att hålla dammkvalster och andra allergener borta.


Töm papperskorgar

Töm alla papperskorgar i huset minst en gång i veckan för att förhindra dålig lukt och bakterieuppbyggnad.


Månatliga uppgifter


Rengör kylskåp och ugn

En gång i månaden, rengör kylskåp och ugn grundligt. Ta ut alla hyllor och lådor och rengör dem noggrant. Detta hjälper till att förhindra bakterieuppbyggnad och håller dina hushållsapparater i gott skick.


Tvätta gardiner och rengör fönster

Tvätta gardiner och rengör fönster en gång i månaden. I gardiner samlas de ofta mycket damm och det är ofta något som hushåll generellt sätt är dåliga på att tvätta. Genom att putsa fönstrena och tvätta gardinerna regelbundet håller du hemmet fräscht och låter mer ljus komma in.


Rensa och organisera

Rensa och organisera skåp, garderober och andra förvaringsutrymmen en gång i månaden. Ta bort saker du inte längre behöver och organisera det som är kvar för att maximera utrymmet.


Ibland behövs storstädning

Trots regelbunden daglig och veckovis städning kan det ibland behövas en mer omfattande storstädning. Detta innebär att du går igenom varje rum noggrant, rengör alla ytor, tvättar fönster, dammsuger och moppar alla golv grundligt. En storstädning kan göras några gånger om året eller vid behov, till exempel inför större högtider eller efter du haft besök av många människor.


Anlita hjälp om tiden inte räcker till

Om du känner att du inte har tid eller ork för den löpande hemstädningen, kan du alltid anlita städhjälp. Det finns många professionella städfirmor som erbjuder både regelbunden städning och storstädningar. Detta kan vara en utmärkt lösning för att hålla hemmet rent och snyggt utan att det tar upp för mycket av din tid. Det som är extra bra är att städning är RUT-berättigat vilket innebär att du som privatperson betalar en lägre kostnad, samtidigt som städfirman får hälften av beloppet från Skatteverket.Genom att städa lite varje dag kan du hålla ditt hem rent och organiserat utan att känna att det blir för mycket. Plocka bort saker, torka upp fläckar så fort de uppstår och ta hand om disk och tvätt regelbundet. Planera också in veckovisa och månatliga uppgifter för att hålla ditt hem i toppskick. Om du behöver, gör en storstädning och tveka inte att anlita hjälp om tiden inte räcker till.

Comments


bottom of page