top of page

Vart går pengarna i ett städbolag?

Städbranschen har sedan många år tillbaka haft ett sargat rykte. Historier om dåliga arbetsförhållanden och anställda som arbetar för låga löner har länge präglat mångas uppfattning om vår bransch. Det är något vi vill ändra på.


Städbranschen som helhet

Utan att gå in på detaljnivå så klassas städbranschen som en bransch med låga marginaler. Det innebär att vinsten i förhållande till omsättningen är låg jämfört med andra branscher. För att ett städbolag ska må bra ekonomiskt behöver de ha fulla scheman och mycket personal som ständigt är ute på städuppdrag. Med hjälp av smarta verktyg som ruttplanering och affärssystem anpassade för just städbranschen går det att effektivisera verksamheten så att den tid som ej är debiterbar ut mot kund minimeras.


Full transparens

Men vart går egentligen pengarna i ett städbolag? Vi kan inte tala för städbranschen som helhet då det ser olika ut på respektive städfirma, men hos oss på Slipp Städning väljer vi att vara helt transparenta och visa precis vart våra intjänade kronor går.


  • Låt säga att vi får in 495kr för en timmes hemstädning. 99kr utav dessa försvinner direkt i moms. Kvar har vi 396kr.

  • Utav dessa 396kr försvinner ca 62% (246kr) i lönekostnader som är vår största kostnadspost men också vår viktigaste investering. Detta innefattar lön, sociala avgifter, försäkringar, semesterersättning etc. Kvar är då 150kr.

  • Att ta sig till och från hemstädnings-uppdrag kostar också pengar. Här har vi räknat med att vi i genomsnitt kör 2,5 mil till och från varje uppdrag vilket blir en kostnad om ca 63kr. Kvar har vi 87kr.

  • När vi utför hemstädningar har vi med oss material. Det enda du behöver ha hemma är en fungerande dammsugare. Inköp av material har vi budgeterat till 30kr per uppdrag.

  • Efter alla kostnader är betalda har vi vår vinst, som i detta fallet blir 57kr, eller 14%.
Comments


bottom of page