top of page

Kontorsstädning - en guide


Nystädat kontor

Kontorsmiljön är en plats där många människor spenderar stora delar av sina dagar. En ren och välorganiserad arbetsplats kan öka produktiviteten, minska stress och bidra till en bättre arbetsatmosfär. Därför är det av yttersta vikt att upprätthålla en regelbunden städrutin. I denna guide ska vi utforska de viktigaste aspekterna av daglig kontorsstädning.


Varför är kontorsstädning viktigt?

Förutom den uppenbara estetiska aspekten hjälper en ren arbetsmiljö till att:

 • Minska risken för sjukdomsspridning.

 • Skapa en mer effektiv arbetsplats.

 • Förbättra medarbetarnas välbefinnande och arbetsmoral.


Vad behöver rengöras ordentligt åtminstone en gång i veckan?

 1. Skrivbord och arbetsstationer: Dessa ytor samlar snabbt damm och smuts. Dessutom kan matrester, spill och fingeravtryck lätt dyka upp. Rengör skrivbordet med en lätt fuktad mikrofiberduk och lämpligt rengöringsmedel. Glöm inte att torka av tangentbord, datormus och telefon, eftersom dessa ofta är grogrunder för bakterier.

 2. Golv: Beroende på antalet personer och kontorets aktivitetsnivå kan golvet snabbt bli smutsigt. Dammsug mattor och sopa samt torka av hårda golv för att ta bort damm och smuts. Under vinterhalvåret tenderar golvet att bli extra smutsigt. Då kan golvet behöva gås över dagligen.

 3. Papperskorgar: Töm dessa varje dag för att undvika obehagliga lukter och överflöd av skräp.

 4. Gemensamma ytor: Kök, pausutrymmen eller konferensrum används frekvent och behöver daglig uppmärksamhet. Rengör bord, stolar, mikrovågsugnar, kaffemaskiner och andra apparater som används regelbundet.

 5. Toaletter: Dessa bör rengöras och desinficeras varje dag. Påfyllning av toalettpapper, handtvål och andra förnödenheter görs efter hand.

 6. Dörrhandtag och ljusbrytare: Dessa högkontaktområden är ofta förbisedda men bär på många bakterier. En snabb torkning med en något fuktad mikrofiberduk en gång i veckan kan göra underverk.

Tips för effektiv kontorsstädning:

 • Organisera: Innan du börjar städa, ta en stund att organisera papper, böcker och andra föremål. Det gör städningen snabbare och effektivare.

 • Rätt verktyg: Se till att ha rätt rengöringsprodukter och verktyg till hands. Mikrofibertrasor, ekologiska rengöringsmedel och en bra dammsugare kan göra stor skillnad.

 • Skapa en rutin: Att ha en fast städrutin hjälper till att säkerställa att ingenting missas. Om möjligt, anlita professionella städfirmor som hjälper er med kontorsstädning för bästa resultat.

Oavsett storleken på ditt kontor är regelbunden städning avgörande för att upprätthålla en hälsosam och produktiv arbetsmiljö. Genom att följa dessa grundläggande riktlinjer kan du säkerställa att ditt kontor alltid är i bästa skick.

Comments


bottom of page