top of page

Få bort matlukt och matfläckar i köket

  • Skribentens bild: Eric Groop
    Eric Groop
  • 23 okt.
  • 4 min läsning
ree

Snabba sätt att ta bort matlukt direkt efter matlagning


1. Sätt igång fläkten i tid

Slå på köksfläkten innan du börjar steka – inte efteråt. Då hinner den fånga upp det mesta av oset redan från start. Låt den gärna gå en stund efter du är klar också.


2. Koka bort lukten

Ett superenkelt knep mot lukt i köket: låt en kastrull sjuda med vatten och lite ättika eller några skivor citron. Ångan binder lukten och fräschar upp luften. Har du inte tid att koka? Ställ bara fram en skål med ättika över natten.


3. Låt bikarbonat göra jobbet

Bikarbonat är en klassiker mot dålig lukt. Häll lite i en skål och låt stå på köksbänken, det suger åt sig oset och neutraliserar lukten. Funkar även i kylskåpet om det luktar där.


Rengör där matlukten fastnar


Fläkten = kökets luktfälla

Köksfläkten är ofta boven när det gäller matlukt i köket. När filtret är fullt av fett sprider det snarare lukt än tar bort den. Tvätta filtret ungefär en gång i månaden.


Så här gör du:

  1. Ta loss filtret.

  2. Lägg det i hett vatten med lite diskmedel.

  3. Låt det ligga 20–30 minuter.

  4. Skrubba lätt och skölj rent.

  5. Låt torka ordentligt innan du sätter tillbaka det.


Tips: Har du riktigt segt fett? Strö över bikarbonat, spraya lite ättika och låt det bubbla innan du sköljer.


Torka ytorna direkt efter matlagning

Fett stänker överallt när du lagar mat – på kaklet, spisen och skåpluckorna. Torka direkt efter du är klar med matlagningen med varmt vatten och diskmedel. Torka sedan torrt med en mikrofiberduk så slipper du ränder.


Glöm inte handtag, kanter och fläktkåpan – där fastnar fettet först.


Tvätta textilier som suger åt sig lukt

Gardiner, kökshanddukar och små mattor suger åt sig stekos. Tvätta dem regelbundet. Om du har en matta som inte går att tvätta direkt, kan du strö över bikarbonat, låta det ligga en timme och sedan dammsuga upp det.


Så förebygger du matos och lukt i köket


Vädra på rätt sätt

Det hjälper inte alltid att ha ett fönster lite öppet hela dagen. Bättre är att öppna två fönster samtidigt under några minuter – då blir det korsdrag och luften byts ut snabbt.


Torka där du inte ser

Många glömmer att fett och lukt fastnar under skåp, på fläktkåpan och bakom spisen. Gör en snabb rengöring där ibland så slipper du gammalt os.


Använd lock när du steker

Det låter kanske självklart, men ett lock minskar både stänk och ånga. Och ju mindre ånga som sprids, desto mindre matlukt sätter sig.


Gamla husmorsknep som fortfarande fungerar

  • Ättika: Tar bort dålig lukt och fett. Använd i sprayflaska med vatten eller låt sjuda i kastrull.

  • Citron: Ger frisk doft och tar bort lukt. Torka skärbrädor med citronsaft eller sjud citronvatten på spisen.

  • Bikarbonat: Suger åt sig lukt och funkar som mild skrubb på ytor.

  • Aktivt kol: Perfekt när du vill neutralisera stark lukt i köket under längre tid.


Så tar du bort matfläckar i köket


Bänkskivor i laminat

Torka med varmt vatten och diskmedel. För svårare fläckar (som kaffe eller vin) – blanda lite bakpulver med vatten till en pasta, gnugga försiktigt och torka rent.


Träbänkar

Torka direkt efter matlagning med diskmedelsvatten och en skvätt ättika. Om fläckar sitter kvar kan du slipa lätt i träets riktning. Olja in bänken ibland för att skydda mot framtida fläckar. Tänk på att alltid testa på en liten yta först för att se att du får önskat resultat.


Rostfritt stål

Använd en fuktig mikrofiberduk och lite diskmedel. Torka i stålets riktning och avsluta med en torr duk för extra glans.


Spishäll och ugn

När hällen svalnat – spraya diskmedelsvatten, gnugga och torka torrt. För brända fläckar: gör en pasta av bakpulver och vatten, låt stå 10 minuter och skrapa försiktigt med plastskrapa. Samma knep fungerar i ugnen.


Skåpluckor och handtag

Spraya diskmedelsvatten, torka av och polera med en torr mikrofiberduk. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada ytan.


När lukten inte vill försvinna

Om du har gjort allt men det fortfarande luktar mat i köket kan det bero på gammalt fett i fläkten, ventilationen eller på ytor du inte kommer åt. Då kan det vara värt att låta en städfirma eller ventilationsfirma kolla det. Ibland sitter lukten djupare än man tror.


En enkel veckorutin för ett fräschare kök

  1. Torka av spis och kakel direkt efter matlagning.

  2. Dra snabbt över skåpluckor och handtag med fuktig trasa.

  3. Vädra med korsdrag några minuter.

  4. Ställ fram en skål med ättika eller bikarbonat över natten.

  5. Kolla fläktfiltret – tvätta om det ser fettigt ut.


Vanliga frågor

Hur ofta ska jag rengöra fläktfiltret? Om du lagar mat varje dag – en gång i månaden. Annars räcker det varannan månad.


Kan jag använda doftljus för att få bort lukten? Doftljus döljer bara lukten, de tar inte bort den. Rengör och vädra istället – det håller längre.


Hur får jag bort lukt i kylen? Ställ in en skål med bikarbonat eller kaffesump över natten och torka med lite utspädd ättika.


Går det att köra fläktfiltret i diskmaskinen? Ja, de flesta metallfilter går att diska. Bara se till att de är helt torra innan du sätter tillbaka dem.


Sammanfattning

För att slippa matlukt och fläckar i köket behöver du tre saker:

  • Vädring som fungerar.

  • Regelbunden rengöring där fettet samlas.

  • Enkla knep med ättika, citron och bikarbonat.


Med små vardagsrutiner håller du köket fräscht, rent och fritt från stekos – varje dag.

 
 
bottom of page