top of page

Varför städar vi?

Precis som att röra på sig, äta hälsosamt och ta hand om sin hy så är städning något som bidrar till en bättre hälsa. Genom att städa kontinuerligt tar vi bort damm, smuts och bakterier, vilket gör att vi kan leva i en renare miljö som håller både dig och din familj friska.


Hur ofta bör man städa?

Här finns inget korrekt svar, utan det beror på. En av aspekterna som påverkar hur ofta du bör städa ditt hem, eller hur ofta en städfirma bör komma hem till dig, är hur många som bor i hushållet. Ju fler ni är, desto smutsigare blir det. Bor det även småbarn i hushållet tenderar det till att bli smutsigare än om du t.ex. har vuxna barn.


Hemstädning är bra för din mentala hälsa

Tänk dig att du kliver innanför dörren till ditt hem. Skorna står i ordning, det är rent och städat i hallen. Ett lugn sprider sig i kroppen - det är en härlig känsla. Tänk dig istället det omvända, att du kommer in i hallen. Allt är kaos. Leriga skor ligger huller om buller. Jackor slängda på marken och du får direkt ytterligare en sak att ta itu med på din to-do-list. Hemstädning är inte bara bra för din fysiska hälsa. Det har även en mental påverkan, som vi tror att de allra flesta har upplevt.


Städning kan grovt delas in i 3 grupper

  • Daglig städning

  • Veckovis städning

  • Grovstädning/storstädning


Daglig städning

Här ingår städmoment som t.ex. att torka av diskbänken efter du gjort en macka eller att torka av spisen efter du lagat middag. Daglig städning innebär också att använda toalettborsten efter du varit på toaletten eller att spola bort tandborstspottet efter du borstat tänderna.

Veckovis städning

I den veckovisa städningen ingår städmoment som dammsugning, byte av sängkläder och tvätt av handdukar. Kort sammanfattat kan man säga att under den veckovisa städningen bör man städa alla de utrymmen som används mest i hemmet, så att man får bort smuts och bakterier och kan leva i en trevligare miljö.


Genom att hålla dig till städning minst en gång i veckan underlättar du även när grovstädning/storstädning ska göras eftersom smuts, damm och bakterier inte fått ligga och gro till sig.


Grovstädning/storstädning

Vid en storstädning ska alla utrymmen av hemmet städas. Det kallas ofta i folkmun vårstädning eller höststädning och det är här du tar itu med städning av t.ex. kylskåp och frys men även ut- och invändig städning av skåp och skafferi.


Vid storstädning ska även övriga ytor av ditt hem, som badrum, kök, vardagsrum och övriga rum städas noggrant.Comments


bottom of page